Cam, metal, plastik ve kağıt/karton gibi değerlendirilebilir atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye dönüştürülerek tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasına geri dönüşüm denilir.

Tüketilen maddelerin geri dönüşümle tüketim halkası içine yeniden katılabilmesi ile her şeyden önce hammadde ihtiyacı azalır. Ayrıca yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, geri dönüşüm gelecek nesillere doğal kaynaklardan yararlanma olanağı ve yeni iş imkânları da sağlayacaktır. Geri dönüşüm sonucu yeniden hammadde olarak kazanımı sağlanan en önemli ürünlerden biriside plastiklerdir.

Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan 100-1000 yıl kalır; suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur.

Yoğun tüketimi, kaynağı ham petrol, gaz ve kömür olan plastikleri hammadde olarak birçok ürün için vazgeçilmez kılmaktadır. Bu da, plastik üretimi için harcanan petrol miktarının artmasına,  enerji kaynaklarının daha büyük bir hızla tüketilmesine, enerji darboğazının büyümesine yol açacaktır.

Bu nedenlerle plastik atıkların geri dönüşümü hayati önem taşımaktadır.
Geri Dönüşüm Kutusuna Atılabilecek Malzemeler
PET, PE, PS, PP, PVC Şişeler, Plastik Süt ve Ayran Kutuları, Plastik Torbalar, Plastik Soda Şişeleri, Plastik Meşrubat Şişeleri, Şampuan, Deterjan, Çamaşır Suyu Şişeleri, Strech Film, Yoğurt Kapları
Geri Dönüşüm Kutusuna Atılmaması Gereken Malzemeler
Motor Yağı Kutuları, Boya Kutuları, Margarin Kapları, Kirli ve Yağlı Kaplar